Taakveld 3.1 Economische ontwikkeling Portefeuillehouder: J. van Hulsteijn |
Wat wilden we bereiken?
- Een gezond economisch beleid en een duurzaam en aantrekkelijk ondernemersklimaat.
- De gemeente staat te boek als coöperatief, ondernemend en meedenkend.
- Vitale bedrijventerreinen die optimaal benut worden.
- Een toekomstbestendige agrarische sector met behoud van landschappelijke waarde.
- Geen winkelleegstand.
Wat zouden we er voor doen?
- We benaderen inwoners en ondernemers die komen met plannen, suggesties, ideeën en initiatieven altijd vanuit een positieve grondhouding.
- We gaan verder met het intensiveren van de publiek-private samenwerking zoals in het kader van het Keurmerk Veilig ondernemen voor bedrijventerreinen en het Keurmerk Veilig Buitengebied. We breiden deze samenwerking uit voor andere keurmerken (bijvoorbeeld vakantieparken).
- We blijven structureel in overleg met de agrarische sector.
- We gaan ondernemers in het buitengebied faciliteren om, indien zij dat wensen, tot bedrijfstransformatie te komen passend binnen de ambities van de gemeente.
- We gaan in samenwerking met de provincie acties ontwikkelen die leiden tot het terugdringen van de winkelleegstand. We proberen voor die maatregelen (provinciale) subsidie te verwerven.
- We gaan samen met de ondernemers, eigenaren van panden en overige belanghebbenden een plan ontwikkelen om het Gennepse winkelgebied vitaler te maken en voeren vervolgens dit plan uit.
- We maken een acquisitieplan om mogelijke belangstellenden voor vestiging in het winkelcentrum van Gennep gericht te kunnen benaderen.
- We werken in het kader van Dynamic Borders samen met belanghebbende partijen en voeren samen de programmalijnen Agrifood en Stagebureau uit.
- We bieden via het Bedrijvenloket+ laagdrempelige ingang voor ondernemers waarbij ze centraal een vraag neer kunnen leggen die integraal opgepakt wordt. Tevens gaan we pro-actief ondernemers benaderen om samen een beter ondernemersklimaat te realiseren.
Wat hebben we gerealiseerd?
- In het kader van de Rode Loper zijn initiatieven van ondernemers en vastgoedeigenaren positief benaderd. Vanuit het Bedrijvenloket+ is meegedacht hoe plannen te realiseren zijn en op welke wijze extra kwaliteit behaald kan worden. Waar nodig is ook professionele hulp ingeroepen (denk aan de architect die meekijkt bij transformatievraagstukken in het centrum). Daarnaast zijn we actief deelnemer in de vergaderingen van bedrijfsoverleggen (Industriële Kring, Bedrijventerreinenoverleggen en de OVG).
- Het keurmerk voor bedrijventerreinen is in 2019 gecertificeerd. Voor de buitengebied pilot Heijen is het certificaat ook behaald. In 2020 wordt de pilot uitgebreid naar het overige buitengebied evenals het centrum van Gennep en de vakantieparken in de gemeente.
- Het loket stoppende boeren is onder de aandacht gebracht. Daarnaast hebben twee vergaderingen van de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond plaatsgevonden in 2019. Tevens hebben wederom constructieve gesprekken plaatsgevonden met stoppende boeren (met name de nertsenhouders) over bedrijfstransformaties.
- Er hebben concreet gesprekken plaatsgevonden met nertsenhouders met betrekking tot bedrijfstransformatie. Tevens heeft een ambtelijke verkenning plaatsgevonden voor beleid gericht op bedrijfstransformatie in het buitengebied, ondermijning en de ruimtelijke kwaliteit in het buitengebied (voorkomen verloedering o.a. door het invoeren van een gemeentelijke Ruimte voor Ruimte regeling).
- Voor de aanpak van het centrum (oftewel de uitvoering van het actieprogramma behorende bij de centrumvisie uit 2019) is een subsidieverzoek ingediend bij de provincie. Er zijn middelen gevraagd voor de inzet van professionals bij transformatievraagstukken in het centrum, de inzet van een centrummanager en het vervolgtraject met Platform31. Dit heeft geleid tot een toekenning van een subsidie.
- De centrumvisie, met bijbehorend actieprogramma, is in september vastgesteld door de raad. Er is vervolgens een centrummanager aangesteld. De projectgroepen (bestaande uit o.a. ondernemers en vastgoedeigenaren) die het actieprogramma gaan uitvoeren worden begeleid door de centrummanager. Inmiddels lopen er meerdere transformatie-initiatieven in het centrum.
- Het acquisitieplan wordt opgesteld door de centrummanager. Aan de voorzijde zijn in 2019 een bidbook en pandenbank opgesteld waarmee de centrummanager nieuwe ondernemers kan benaderen.
- Het Stagebureau, nu bekend als Talentenbureau, heeft een subsidie ontvangen van € 38.000 vanuit de provincie voor doorontwikkeling van de dienstverlening.
- In het kader van het traject rondom de centrumvisie en de bedrijventerreinenvisie heeft het Bedrijvenloket+ proactief ondernemers en vastgoedeigenaren benaderd en betrokken bij de trajecten. Ook heeft de gemeente de rode loper uitgerold ten aanzien van (startende) ondernemers op het gebied van transformatievraagstukken, vragen over vergunningen, vestigingsvraagstukken en het in verbinding brengen met een breder netwerk.