Jaarverslag 2019

Taakvelden

7.3 Afval

Taakveld 7.3 Afval

Portefeuillehouder:          R. Peperzak
Beïnvloedbaarheid:         ❶❷

Wat wilden we bereiken?

  • Verbeterde afvalscheiding.
  • Schone woon- en leefomgeving.
  • Inwoners zijn ‘afvalbewust’.

Wat zouden we er voor doen?

  • We maken werk van verdere verduurzaming van ons afvalbeleid: van afval naar grondstof.
  • We gaan met de inwoners in overleg om de mogelijkheden van verbeterde afvalscheiding in kaart te brengen.
  • We exploiteren het Milieustation.
  • We stellen de voorzieningen beschikbaar die voor verdergaande afvalscheiding noodzakelijk zijn. We ondersteunen inwoners bij de uitwerking en/of uitvoering van initiatieven gericht op het schoonmaken en houden van hun leefomgeving.
  • We nemen deel aan campagnes gericht op het tegengaan van zwerfafval.

Wat hebben we gerealiseerd?

  • In 2019 is via internet gecommuniceerd over afvalscheiding, recycling en zijn producten getoond die gemaakt zijn uit het ingezamelde (PMD-)afval. Verder koopt ook de gemeente zelf vaker deze gerecyclede producten (banken, afvalbakken) in.
  • In 2019 hebben we via vragenlijsten en internet bewoners gevraagd om ons tips en advies te geven om de afvalinzameling meer te laten aansluiten op hun behoefte. Belangrijkste conclusie is dat de afvalinzameling volgens onze inwoners voldoet: zowel de inzameling aan huis als via de ondergrondse containers en het milieustation. Waar men wel (meer) behoefte aan heeft is informatie en communicatie over de afvalverwerking (recycling), een voorziening om de pmd-zakken beter aan te bieden en de mogelijkheden om zwerfafval (zelf of in groepsverband) op te ruimen. Verder wordt de kringloopwinkel aan de Groote Heeze zeer gewaardeerd. Niet alleen voor de artikelen die men er kan kopen; ook de mogelijkheid voor een praatje met koffie wordt als positief ervaren. Ook het feit dat deze producten weer lokaal worden aangeboden, vindt men positief. We hebben mede vanuit de ontvangen aanbevelingen onze digitale afvalpagina aangevuld met informatie over hergebruik en recycling.
  • Het milieustation is op vrijdag en zaterdag geopend voor de inwoners van de gemeente Gennep. Op dit moment voldoen deze openingstijden.
  • Ook in 2019 hebben inwoners zich aangemeld als zwerfafvalpakker. Daarnaast hebben meerdere leerlingen van scholen zich gemeld om vanuit een maatschappelijke stage Gennep schoner te maken. De gemeente faciliteert groepsinitiatieven met een koffie- en koekbudget (max  € 75), prikkers, handschoenen, vuilniszakken en hesjes.
  • In het voorjaar is het project Gennep Schoon weer georganiseerd. Meer dan 35 verenigingen en stichtingen hebben geholpen om het buitengebied en de groengebieden rondom Maas en Niers weer schoon te maken. Ook heeft de Viswaterbeheervereniging Gennep weer het zwerfafval rondom de Paesplas opgeruimd.

Beleidsindicatoren

Omschrijving

W 2017

W 2018

B 2019

W 2019

Omvang (grof) huishoudelijk restafval in kg per inwoner

120,2

119,19

119

118.44

Bron: CBS

Dit geldt als outputindicator. Feit blijft dat de gemeente enkel direct kan sturen op de hoeveelheden restafval door de beleidskaders op het gebied van afvalinzameling wezenlijk te veranderen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een dure zak in plaats van de grijze container, of door te kiezen voor omgekeerd inzamelen, waarbij alle te scheiden fracties aan huis worden opgehaald en restafval via ondergrondse verzamelcontainers (op straat of wijk niveau) kan worden aangeboden. Het opgenomen cijfer is gecorrigeerd met het afval afkomstig van (kleine) bedrijven die hun afval ook aanbieden via de gemeentelijke inzameling.

Verbonden partijen die bijdragen aan realisatie doelen

Vereniging afvalsamenwerking Limburg

De taak is het behartigen van de belangen van de Limburgse gemeenten bij het verwerken van het huishoudelijk restafval en gft. Tot de taken behoort ook advisering van gemeenten en het deelnemen aan netwerken.

Bodemzorg Limburg B.V.

Het uit een oogpunt van volksgezondheid zorgvuldig beheren van gesloten stortplaatsen (nazorg).

ga terug