Jaarverslag 2019

Taakvelden

8.1 Ruimtelijke ordening

Taakveld 8.1 Ruimtelijke ordening

Portefeuillehouder:          R. Peperzak
Beïnvloedbaarheid:         ❶❷

Wat wilden we bereiken?

  • We willen dat er in elk van de kernen van de gemeente Gennep voldoende passende (en duurzame) woningbouw kan worden gerealiseerd.
  • We willen een aantrekkelijke woongemeente zijn voor degenen die hier al wonen en voor degenen die zich op nieuwvestiging of hervestiging oriënteren.
  • We willen dat er een gedragen visie op de ontwikkeling van de gemeente Gennep komt op basis waarvan wij meerjarenbeleid kunnen ontwikkelen.

Wat zouden we er voor doen?

  • We gaan in goed overleg met de dorps- en wijkraden verder met de verbetering van de leefbaarheid in wijken en kernen. Dat doen we op basis van de in 2018 opgeleverde voorzieningenplannen.
  • We gaan de wenselijkheid van een gemeenschapsvoorziening in Ottersum onderzoeken.
  • We realiseren een nieuw evenemententerrein in Heijen.
  • We gaan aan de slag met het zoeken naar creatieve manieren om snel aanvullende woningbouw in elk van onze kernen te realiseren.
  • Wij gaan naar manieren zoeken om de kwaliteit van het bestaande vastgoed te (laten) verbeteren, opdat bestaande woningen toekomstbestendig worden.
  • We scheppen meer mogelijkheden voor nieuwbouw op inbreidingslocaties.
  • We gaan bekijken of we de verzilverlening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (voor het duurzaam en levensbestendig maken van de eigen woning) ook voor inwoners van de gemeente Gennep toegankelijk kunnen gaan maken.
  • We gaan – in co-creatie met de inwoners en ondernemers - verder met de ontwikkeling van de omgevingsvisie en zullen deze integrale visie (die niet alleen gaat over de fysieke ontwikkeling van de gemeente) in de loop van 2019 aan de raad voorleggen.
  • We participeren in de gesprekken die plaatsvinden over het voormalige terrein van de steenfabriek in Milsbeek en zullen vanuit onze verantwoordelijkheid als lokale overheid een passende invulling van het terrein bevorderen.
  • We willen het gebied Gennepermolen in één bouwstroom realiseren waarbij we er van uitgaan dat in de aanvullende parkeerbehoefte op de locatie zelf wordt voorzien. Wij gaan aan de slag met ambitieuze ontwikkelaars die mét ons willen dat het gebied stedenbouwkundig tot een van de parels van de gemeente en de stad Gennep wordt.
  • We gaan ondernemers in het buitengebied faciliteren om, indien zij dat wensen, tot bedrijfstransformatie te komen passend binnen de ambities van de gemeente.
  • We blijven actief met ondernemers en initiatiefnemers meedenken over de ontwikkeling van projecten en over de herbestemming van terreinen die nog ontwikkelbaar zijn.
  • We verlenen medewerking aan de realisering van een zonnepark in de omgeving van bedrijventerrein De Brem en soortgelijke initiatieven op voorwaarde dat zij ruimtelijk inpasbaar zijn en geen afbreuk doen aan het karakter van de gemeente Gennep dat ons in het kader van toerisme en recreatie voor ogen staat. De realisering van het eerstgenoemde park is voorzien in de loop van 2019.
  • We gaan het thema klimaatadaptatie onderdeel laten zijn van onze ruimtelijke plannen en onze projecten die spelen in de openbare ruimte. Bijvoorbeeld het Deltaplan Maas en de Lob van Gennep.
  • We gaan geen bestemmingsplannen meer actualiseren. In voorkomende gevallen passen we op verzoek van belanghebbenden nog wel bestemmingsplannen aan.
  • We gaan in samenwerking met de acht Noord-Limburgse gemeenten en de provincie Limburg werken - onder de noemer ‘regio aan zet’ aan de slag - aan het opstellen van ruimtelijke visies op het gebied van wonen, werklocaties, detailhandel, land- en tuinbouw, vrijetijdseconomie en energie en het daarmee samenhangende beleid op het gebied van ruimtelijke kwaliteit, water en mobiliteit (POL-uitwerkingen).

Wat hebben we gerealiseerd?

  • We hebben overleg gevoerd met alle dorps- en wijkraden over diverse thema’s die voor de kernen/wijken van belang zijn voor verbetering van de leefbaarheid. Op basis van de voorzieningenplannen zijn (toekomstige)  maatschappelijke gemeenschapsvoorzieningen in beeld gebracht (met financiële doorrekeningen en schetsen).
  • De mogelijkheid van een gemeenschapsvoorziening in Ottersum is onderdeel van het voorzieningenplan Ottersum. We hebben overleg gevoerd met de lokale werkgroep over de mogelijke scenario’s.
  • Er is nog geen nieuw evenemententerrein gerealiseerd. Er bestaat reeds een evenemententerrein in Heijen, namelijk het kermisterrein aan de Nieuwwijkstraat. Voor incidentele evenementen in 2019 (waar dit terrein niet geschikt voor is gebleken) is een maatwerkoplossing gevonden. Vanuit het nieuw op te stellen evenementenbeleid zullen de bestaande evenementenlocaties in de  gehele gemeente opnieuw worden beschouwd en zal onderzocht worden of de betrokken locaties nog altijd geschikt zijn of dat er naar alternatieven gezocht moet worden.
  • In regionaal verband heeft de gemeente Gennep vijf woningbouwpilots ingediend ter realisering van aanvullende kwalitatief wenselijke woningen. Het betreft hierbij:

-De herstructurering van de voormalige bakkerij aan de Rijksweg in Milsbeek. Dit plan is goed voor 18 woningen in de huur- en koopsector voor de doelgroepen jongeren en ouderen.
-De uitbreiding van het Ruimte voor Ruimte bouwplan aan de Goorseweg in Ottersum. Hier worden 27 extra woningen gerealiseerd zowel in de huur als koopsector. Dit om de doorstroming op de woningmarkt van Ottersum op gang te brengen.
-De ontwikkeling van de Draaischijf in Milsbeek. Hier worden acht nultreden huurwoningen gerealiseerd en vijf cradle to cradle starterswoningen in de huursector.
-De realisatie van een levensloopbestendige woning aan het Heiveld in Milsbeek.
-De realisatie van twee levensloopbestendige koopwoningen aan de Steenweg in Milsbeek.   

  • Gasvrij bouwen is inmiddels een verplichting bij wet. Als gemeente informeren wij onze burgers hierover via het Gemeentelijk Energieloket en de website. We zijn verder van start gegaan met een grootschalige inkoopactie voor het verduurzamen van particuliere woningen.
  • Het beleid op inbreidingslocaties is verbreed van maximaal één woning naar vijf woningen per jaar. Er zijn in dit kader vier positieve principebesluiten genomen door het college van B&W voor de bouw van in totaal vijf woningen.
  • We zijn in gesprek met de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) over de mogelijkheden van het aanbieden van verzilverleningen. In beeld is gebracht welk proces hiervoor doorlopen dient te worden. Dit traject is momenteel on hold gezet aangezien de provincie Limburg overweegt om dit financiële product aan te bieden aan burgers naast onder andere de starterslening. Voor de gemeente Gennep zou dit een positieve ontwikkeling zijn, aangezien de financiële doorvertaling en de financiële risico’s dan ook gedeeld kunnen worden met de provincie. In het eerste kwartaal van 2020 komt de provincie met een besluit.
  • De Omgevingsvisie 'Samen maken we Gennep' is in september 2019 vastgesteld.
  • Er zijn gesprekken gevoerd met alle relevante stakeholders. In overleg met partijen wordt nu constructief gewerkt aan een passende en toekomstbestendige invulling van het terrein van de voormalige steenfabriek, die op instemming van alle partijen kan rekenen. Het plan maakt onderdeel uit van de Samenwerkingsagenda tussen gemeente en provincie in het kader van het Limburgse Statenvoorstel.
  • Er is een gerenommeerde marktpartij geselecteerd voor de Gennepermolen. In 2019 heeft deze partij met diverse betrokkenen en geïnteresseerden gesprekken gevoerd om tot een realistisch en haalbaar plan te komen. Deze partij heeft tot april 2020 de tijd om met een ontwikkelingsplan te komen.
  • Er zijn diverse gesprekken en overleggen gevoerd met ondernemers teneinde de mogelijkheden van bedrijfstransformatie te onderzoeken. Onder meer is gesproken met alle (8) nertsenhouders binnen de gemeente. Naar aanleiding hiervan hebben reeds vier bedrijven concrete plannen tot bedrijfstransformatie. Daarnaast is contact geweest met zes bedrijven die voornemens zijn om gebruik te maken van de stoppersregeling voor varkenshouderijen en pluimveehouderijen.
  • Wij hebben doorlopend overleg gevoerd met partijen om tot ontwikkeling van diverse gronden en terreinen te komen. Concreet zijn twee partijen gevonden, Nebuvast en Destion die het terrein aan de Draaischijf gaan ontwikkelen met woningbouw en een woon-zorgcentrum.
  • Wij hebben samen met de initiatiefnemer ervoor gezorgd dat een Zonnepark bij de Brem kan worden gerealiseerd. De realisatie is gestart in het vierde kwartaal van 2019. Er zijn geen andere concrete initiatieven voor een zonnepark ingediend bij de gemeente.
  • Klimaatadaptatie is inmiddels een vast onderdeel van onze ruimtelijke plannen en ontwikkelingen.
  • De laatste bestemmingsplannen zijn geactualiseerd. De volgende actualisatie vindt plaats in het kader van de Omgevingswet/het omgevingsplan. In 2019 is een start gemaakt met een pilot-Omgevingsplan.
  • Op regionaal niveau zijn de ruimtelijke visies uitgewerkt. Deze POL-uitwerkingen zijn vastgesteld door de gemeenteraad.
ga terug