Jaarverslag 2019

Taakvelden

6.71 Maatwerkdienstverlening 18+

Taakveld 6.71 Maatwerkdienstverlening 18+

Portefeuillehouder:          P. Lucassen
Beïnvloedbaarheid:         ❷❸

Wat wilden we bereiken?

  • Inwoners die onvoldoende zelf kunnen voorzien in hun zelfredzaamheid en participatie, worden door de gemeente ondersteund. Iedereen is op die manier in staat om in een schoon en leefbaar huis te wonen, zelfstandig thuis te blijven wonen en schone kleding te dragen.
  • Inwoners met bedreigende of niet op eigen kracht op te lossen schulden, worden begeleid om schuldenvrij te worden of om schulden hanteerbaar te krijgen.

Wat zouden we er voor doen?

  • We voeren keukentafelgesprekken met inwoners die voorheen geen maatwerkvoorziening huishoudelijk werk hebben ontvangen of waarvan de indicatie afloopt. Tijdens deze gesprekken worden nadrukkelijk oplossingen in eigen kracht van inwoner en zijn netwerk gezocht.
  • We treffen voorbereidingen voor een soepele overgang van centrumgemeentetaken (zoals beschermd wonen en maatschappelijke opvang) naar lokale gemeenten (per 01-01-2020). We stemmen dit af met Nijmegen en regio Noord-Limburg.
  • We vormen de maatwerkvoorziening huishoudelijke hulp om naar een algemene voorziening.
  • We monitoren de aanbestede schulddienstverlening en uitbreiding van de mogelijkheden voor budgetbeheer als voorliggende voorziening voor het beschermingsbewind.
  • We gaan de doorlooptijd bij schuldhulpverlening verkorten.

Wat hebben we gerealiseerd?

  • Wij hebben een plan van aanpak vastgesteld voor de decentralisatie van beschermd wonen en maatschappelijke opvang. De gemeente Gennep gaat daarbij over van de regio Nijmegen naar de regio Noord-en Midden Limburg.  Deze overgang is afgestemd met alle betrokken gemeenten. De wetgever heeft ondertussen de door-decentralisatie beschermd wonen uitgesteld tot 2022 en de door-decentralisatie Maatschappelijke Opvang tot 2026. De  Vrouwenopvang blijft in de huidige centrumgemeente Nijmegen en wordt niet door-gedecentraliseerd.  
  • De omvorming van huishoudelijke hulp van maatwerkvoorziening naar algemene voorziening neemt meerdere jaren in beslag. De hulpmiddelenpool in Ven-Zelderheide is de eerste start van daarvan.
  • We hebben Budgetbeheer als voorliggende voorziening beschikbaar gesteld. Ook hebben we de uren uitgebreid voor gesprekken bij mensen thuis indien zij dat wensen, om zo de drempels te verlagen. Tot slot zijn verdere afspraken over vroegsignalering gemaakt ter preventie van schulden en is schulddienstverlening ingebed in Team Toegang vanuit het oogpunt "één gezin één plan".
  • Wij hanteren doorlooptijden voor het starten van de schulddienstverlening die ruim binnen de wettelijke kaders vallen. De doorlooptijd bij het daarna bereiken van een akkoord met de schuldeisers kan lang zijn, afhankelijk van de medewerking van schuldeisers. Die periode houden we binnen onze beïnvloedingsmogelijkheden zo kort mogelijk.

Beleidsindicatoren

Omschrijving

W 2017

W 2018

B 2019

W 2019

Cliënten met een maatwerkarrangement WMO

800

792

800

948

ga terug