Jaarverslag 2019

Taakvelden

6.72 Maatwerkdienstverlening 18-

Taakveld 6.72 Maatwerkdienstverlening 18-

Portefeuillehouder:          P. Lucassen
Beïnvloedbaarheid:         ❷❸

Wat wilden we bereiken?

  • Een kwalitatief hoogwaardig aanbod in zorg, ondersteuning en advies ten behoeve van Gennepse kinderen en gezinnen.
  • Een positieve en stimulerende basis waarin kinderen zich optimaal ontwikkelen en hun talenten ontplooien.
  • Ouders en jongeren zijn zo veel mogelijk zelf (en met hun omgeving) in staat om met opvoeding gerelateerde problemen om te gaan.
  • Een slagvaardig en specialistisch hulpaanbod, (eventueel onder dwang) bij gevaar of (ernstige) bedreiging van een jeugdige.

Wat zouden we er voor doen?

  • We werken met regio, inwoners en instellingen via diverse ontwikkeltafels aan inkoopkaders rondom de zorg voor jeugd en gezinnen.
  • We geven uitvoering aan de afspraken met huisartsen over de inzet van een praktijkondersteuner jeugd-GGZ bij huisartsen.
  • We werken met diverse partners in de keten op het gebied van Voor- en Vroeg Schoolse voorzieningen samen om eventuele problemen vroegtijdig te signaleren en aan te pakken.
  • We bieden informatie, advies, opvoedondersteuning en begeleiding aan gezinnen en jongeren.
  • We zetten zo licht als kan en zo zwaar als nodig jeugdhulp in. Mocht het nodig zijn, dan verwijzen we door naar specialistische hulp, al dan niet afgedwongen middels een rechterlijke beslissing.

Wat hebben we gerealiseerd?

  • In 2018 en 2019 zijn onze inkoopkaders niet robuust genoeg gebleken. De kosten in de jeugdhulp waren onvoldoende beheersbaar. Betaalbaarheid en dienstverleningsniveau kwamen onder druk. In 2019 hebben we samen met onze buurgemeenten nieuwe inkoopkaders ontwikkeld.
    Met ingang van 2022 streven we ernaar de kosten beter te kunnen beheersen. De jaren 2020 en 2021 worden overgangs- en implementatiejaren.
  • De huisartsen indiceren een deel van onze hulpverlening. We hebben regelmatig ketenoverleg en er is ook operationele samenwerking. We hebben de ureninzet van een praktijkondersteuner jeugd-GGZ bij huisartsen uitgebreid. Hierdoor is casusregie van de gemeente goed ingebed.
  • De praktische samenwerking met partners in de keten op het gebied van Voor- en Vroeg Schoolse voorzieningen werkt goed. De lijnen zijn kort en er is wederzijds vertrouwen. We kunnen samen problemen vroegtijdig signaleren en aanpakken.
  • We bieden conform de planning informatie, advies, opvoedondersteuning en begeleiding aan gezinnen en jongeren. Onze inzet is hierbij niet alleen gericht op individuele jongeren en gezinnen, maar wordt ook gegeven in bredere bijeenkomsten zoals binnen het onderwijs. Thema's zijn onder meer alcohol, drugs en sociale media. We hebben hiervoor extra investeringen gedaan in jeugd- en jongerenwerk. Zo is er een wekelijkse inloopavond in de Megafoon en is een jongerenontmoetingsplek gerealiseerd aan de Niers. Op beide plekken zijn jongerenwerkers regelmatig aanwezig voor informatie en advies.
  • We hebben de casusregie op de hulpverlening in ons Team Toegang goed geregeld: we kennen de gezinnen en situaties waar hulp wordt ingezet. We zijn in staat om samen met de hulpverleners passend maatwerk te bieden. De hulp is zo licht als mogelijk en zo zwaar als nodig.

Beleidsindicatoren

Omschrijving

W 2017

W 2018

B 2019

W 2019

Jongeren met een delict voor de rechter in %
(12 t/m 21 jarigen)

1,09 %

1%

1,8%

nnb

Kinderen in uitkeringsgezin in % (tot 18 jaar)

3,83 %

4%

3,8%

nnb

Werkloze jongeren in % (16 t/m 22 jarigen)

1,57 %

2%

1,56%

nnb

Jongeren met jeugdhulp in % (tot 18 jaar)

11,8 %

9,2%

11,8%

99 9,3%

Jongeren met jeugdbescherming in % (tot 18 jaar)

1,40 %

1,4%

1,6%

1,4%

Verbonden partijen die bijdragen aan realisatie doelen

Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Sociaal Domein Limburg Noord

De gemeenten in Noord-Limburg hebben de inkoop van diensten in het Sociaal Domein centraal belegd bij de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Sociaal Domein Limburg-Noord. Deze organisatie sluit voor de regiogemeenten raamovereenkomsten met aanbieders en faciliteert de Ontwikkeltafels, een overlegstructuur waarin gemeenten en aanbieders de overeenkomsten vanuit de innovatiegedachte door ontwikkelen.

ga terug