Jaarverslag 2019

Taakvelden

1.1 Crisisbeheersing en brandweer

Taakveld 1.1 Crisisbeheersing en brandweer

Portefeuillehouder:          Burgemeester
Beïnvloedbaarheid:         ❷❸

Wat wilden we bereiken?

  • Gennep stuurt op het behalen van normtijden middels bestuurlijke overleggen en heeft daarvoor inzicht in de normtijden en de inzetbaarheid van de hulpdiensten.
  • Gennep stuurt actief op maatregelen t.a.v. rampen en crises om deze te voorkomen en te verminderen en heeft daarvoor inzicht in het aantal incidenten en calamiteiten.
  • Inwoners en ondernemers zijn in het geval van incidenten of calamiteiten voldoende zelfredzaam en zij zijn zich bewust van eigen verantwoordelijkheden.
  • De gemeentelijke organisatie is voorbereid op het bestrijden van rampen en beheersen van crises.

Wat zouden we er voor doen?

  • We blijven vanuit de gemeente de normtijden van de hulpdiensten (ambulancevoorziening, politie en brandweer) monitoren en blijven op bestuurlijk en ambtelijk niveau aandacht vragen voor het belang van de voorzieningen voor Gennep.
  • We blijven voor wat betreft de brandweer vanuit onze rol als “mede-eigenaar” van de VRLN aandacht hebben voor de inzetbaarheid van vrijwilligers en materieel en we ondersteunen de VRLN waar nodig bij activiteiten ter enthousiasmering van nieuwe vrijwilligers.
  • We zetten het preventieprogramma brandveilig leven in om inwoners, ondernemers en bezoekers middels voorlichting bewust te maken van de risico’s op brand. Wij wijzen hen op de eigen verantwoordelijkheid in het voorkomen van incidenten.
  • We organiseren de jaarlijkse week voor de veiligheid, waarbij de diverse preventieprogramma’s binnen de gemeente onder de aandacht worden gebracht. Daarbij faciliteren we politie, brandweer en overige betrokken organisaties om deel te kunnen nemen aan deze week voor de veiligheid.
  • We nemen deel aan het regionale project Natuur- en bosbrandbeheersing ter inventarisatie en beheersing van risico’s in bosgebied Maasduinen.
  • Onze lokale crisisorganisatie neemt deel aan regionale opleidingen om kennis en ervaring up-to-date te houden. We organiseren hiervoor ook lokale oefeningen en we houden ondersteunde middelen als de noodcommunicatie-voorziening, bluswatervoorzieningen en noodaggregaten up-to-date.

Wat hebben we gerealiseerd?

  • We hebben aan de raad gerapporteerd over de prestaties op het gebied van ambulancezorg. Daarnaast hebben wij onze zorgen kenbaar gemaakt over de schaarse politiecapaciteit, de bijzondere geografische ligging en het belang van regionale samenwerking tussen hulpdiensten. Naar aanleiding van onze lobby richting de Tweede Kamer zijn Kamervragen gesteld over de situatie rondom de ambulancezorg in Gennep. Onze inspanningen hebben bijgedragen aan een stijgende lijn van de prestaties van de ambulancezorg.
  • We hebben het afgelopen jaar in samenwerking met de vrijwillige Brandweer tijd, energie en geld gestoken in het werven van nieuwe leden. Het resultaat hiervan is een Brandweerpost Gennep met vooralsnog voldoende vrijwilligers.  
  • We  hebben drie ambassadeurstrainingen georganiseerd, gericht op intermediairs die in Gennep bij kwetsbare senioren achter de voordeur komen. Daarnaast hebben we woningchecks uitgevoerd bij kwetsbare senioren.
  • We hebben middels de ‘socialmediakanalen’ van de Veiligheidsregio gecommuniceerd over de gevaren van koolmonoxide en natuurbrand.  
  • We hebben beheersmaatregelen opgeleverd om risico’s op het gebied van brandveiligheid in het bosgebied in de gemeente te verkleinen. Deze maatregelen zijn getoetst aan de werkelijke situatie in het bosgebied en de inrichting van de openbare ruimte. De Bosgroep heeft onze bossen namens de gemeente in beheer en zorgt voor uitvoering, monitoring en onderhoud. Het project zou per 31 januari 2020 aflopen, maar het opleveren van resultaten heeft enige vertraging opgelopen door ziekte en personele wisselingen bij de VRLN. Nieuwe opleverdatum is, met behoud van subsidie, gepland in juni 2020.
  • We hebben samen met de Wijkraad Gennep-zuid een bijeenkomst georganiseerd gericht op inbraakpreventie. Daarnaast hebben we in samenwerking met het Expertisecentrum Cyberweerbaarheid (ECCW) een interactieve sessie georganiseerd voor het midden en klein bedrijf (MKB) gericht op cyberweerbaarheid, en een artikel gepubliceerd in de Maas en Niersbode, ‘’Stop Heling, registreer uw eigendommen’’.
  • We hebben in samenwerking met de Veiligheidsregio Limburg-Noord een oefening georganiseerd waarbij we onze lokale crisisorganisatie hebben beoefend.

Verbonden partijen die bijdragen aan realisatie doelen

De Veiligheidsregio Limburg-Noord (VRLN)
De Veiligheidsregio Limburg-Noord draagt bij aan alle doelen van het taakveld: het geeft vorm en inhoud aan intergemeentelijke samenwerking op de schaal van Noord- en Midden-Limburg en heeft tot doel de belangen van de gemeenten en hun ingezetenen te behartigen, op gebied van:

a)   De brandweerzorg;
b)   De geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen (GHOR);
c)   De rampenbestrijding en crisisbeheersing;
d)   Het bevorderen van de multidisciplinaire uitvoering van de rampenbestrijding, de crisisbeheersing en de bestrijding van zware ongevallen;
e)   Het bijdragen aan een samenhangend integraal veiligheidsbeleid in de regio.

Daarnaast behartigt de VRLN die taken die door de wet- en regelgeving aan gemeenten zijn toegekend op gebied van collectieve preventie volksgezondheid en maatschappelijke zorg waarvoor samenwerking tussen gemeenten op de schaal van de regio uit het oogpunt van verhoging van efficiency en effectiviteit wordt vereist.

ga terug